Sopranistka

Vlatka Oršanić

hrvaško-slovenska sopranistka, pevska pedagoginja in dobitnica številnih nagrad tako v Sloveniji kakor tudi v tujini.

Biografija

 • Ime: Vlatka Oršanič
 • Datum Rojstva: 29 Januar 1958
 • Poklic: operna pevka
 • Državljanstvo: hrvaško-slovensko
 • Email: info@vlatkaorsanic.com

Biografija

Sopranistka Vlatka Oršanić se je rodila v Zaboku. Otroštvo je preživela v Varaždinu, kjer se je kot sedemletna deklica začela učiti klavir, s štirinajstimi leti pa solo petje pri profesorici Ankici Opolski. Kot šestnajstletno dekle je vpisala študij solo petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu profesorice Ondine Otte Klasinc. Že med študijem je leta 1976 za vlogo Susanne v »Figarovi svatbi« prejela študentsko Prešernovo nagrado. Debitirala je septembra leta 1978 z vlogo Sophie v operi Werther v Operi SNG v Ljubljani, kjer je spomladi leta 1979 diplomirala kot Gilda v Rigolettu. Leta 1979 je zmagala na mednarodnem pevskem tekmovanju »Mario del Monaco« v Italiji, leta 1980 pa prejela 2. nagrado na mednarodnem televizijskem pevskem tekmovanju v Oostendeju.

Vodi seminarje za pevce in vokalne pedagoge, je članica žirij na domačih in mednarodnih pevskih tekmovanjih ter soustanoviteljica in voditeljica mednarodnega pevskega tekmovanja "Zinka Milanov" na Reki.

Od leta 1985 do leta 1990 se je na Dunaju izpopolnjevala pri Kms. Oliveri Miljaković.

Kariera

V prvem obdobju kariere je kot zelo mlada pevka dosegla velik uspeh z vlogami Gilde, Lucie in Violette, s katerimi je nastopila na vseh opernih odrih bivše Jugoslavije. Takrat je pela še Kraljico noči, Adino, Rosino, Pamino, Olimpijo in Elviro (Puritanci).

Pozneje so bile njene najpomembnejše vloge, med drugim Jenufa, Katarina Izmajlova, Lady Macbeth, Tosca, Tatjana, Rosalinda, Mimi, Vitelija, Katja Kabanova, Abigaila, Leonora (Trubadur), Donna Ana, Elektra (Idomeneo), Rusalka, Marženka (Prodana nevesta), Mila (Osud), Čo-Čo-San, Aida, Magdalena (Andrea Chénier), Arijadna (Arijadna na Naksosu) in Margareta (Faust).

Nastopala je v različnih evropskih opernih hišah, kot so Semperoper Dresden, Komische Oper Berlin, Staatstheter Dramstadt, Aaltotheater Essen, Oper Leipzig Festspielhaus Salzburg, Teatro Communale Firence, Oper Bonn, na glasbenih festivalih, kot so Salzburške poletne igre, Maggio Musicale Fiorentino, Edinburgh Festival, Festival d'Automne Paris in Dunajski slavnostni tedni ter v nekaterih najpomembnješih evropskih koncertnih dvoranah kot so Musikverein in Konzerthaus (Dunaj), Dvorana Berlinske filharmonije in Konzerthaus Berlin, Alte Oper (Frankfurt), Philharmonie (Köln), Théâtre du Châtelet (Paris) in Auditorio Municipal (Madrid).

Dirigenti, s katerimi je sodelovala, so bili, med drugim, Michael Gielen, Lovro von Matačić, Semyon Bychkov, Vladimir Jurowski, Kirill Petrenko, Uroš Lajovic, Hans Graf, Pinchas Steinberg, Daniel Harding, Stefan Soltesz in Michael Schønwandt. Režiserji, s katerimi je oživila glavne like v opernih predstavah so bili, med drugim Joachim Herz, Harry Kupfer, Christine Mielitz, Liliana Cavani, Andreas Homoki, Uwe Eric Laufenberg in Pet Halmen, njeni partnerji pa tudi Elina Garanča, Anja Harteros, Piotr Beczała in Peter Schreier.

Kot koncertna pevka je z repertoarjem, ki je obsegal dela od baroka do moderne glasbe nastopila, med drugim, z orkestrom Dunajskih simfonikov, Simfoničnim orkestrom ORF, Berlinskim simfoničnim orkestrom, Simfoničnima orkestroma SWF in MDR, z orkestroma Zagrebške in Slovenske filharmonije in z orkestrom Rotterdamske filharmonije.

Leta 2003 je postala profesorica petja na Glasbeni akademiji v Zagrebu, na kateri je bila od leta 2007 do leta 2016 tudi predstojnica oddelka za petje. Med letoma 2006 in 2010 je bila tudi profesorica petja na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Njeni študenti nastopajo na evropskih opernih odrih, med katerimi omenimo Bayerische Staatsoper (München), Deutsche Oper (Berlin), Semperoper (Dresden), Grand Théâtre de Genève, Národní divadlo (Praga), Teatro Fenice (Benetke), Teatro dell’Opera di Roma, Gran Teatre del Liceu (Barcelona) ter slovenske in hrvaške operne hiše.

Video galerija


Dosežki

Nagrade

 • 1976

  Študentska Prešernova nagrada

  Slovenija

  za vlogo Susanne v Mozartovi operi Figarova svatba.

 • 1979

  1. nagrada na mednarodnem tekmovanju opernih pevcev

  Italija, Udine

  mednarodno tekmovanje opernih pevcev »Mario del Monaco«.

 • 1980

  2. nagrada na Mednarodnem televizijskem tekmovanju

  Belgija, Oostendej

  mednarodno televizijsko tekmovanje opernih pevcev »Belcanto«.

 • 2004

  nagrada »Marijana Radev«

  Hrvaška

  nagrada za najboljšo žensko operno vlogo (Katerina Izmajlova v operi Lady Macbeth mcenskega okrožja) v sezoni 2003/2004.

 • 2007

  nagrada »Milka Trnina«

  Hrvaška

  nagrada za izjemne umetniške dosežke.

 • 2010

  plaketa »Sergije Rainis«

  Hrvaška

  plaketa za izjemne dosežke na področju vokalne umetnosti in pedagogije.

 • 2011

  nagrada »Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga - HDGPP«

  Hrvaška

  nagrada za izredne dosežke na področju glasbene pedagogije.

 • 2012

  nagrada »Samo Smerkolj«

  Slovenija

  nagrada za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, posebej na področju komorne opere.

 • 2012

  Betettova nagrada

  Slovenija

  nagrada za umetniške dosežke in vsestranski prispevek k slovenski glasbeni kulturi.

Projekti

Admin

Galerija

image

TATJANA ONJEGIN, DARMSTADT 1994

image

KATARINA IZMAJLOVA, ZAGREB 2004

image

Idomeneo, Salzburg 1998

image

Lady Macbeth von Mzensk Essen, 1995

image

OSUD SEMPER OPER, DRESDEN 1991

image

LADY MACBETH VON MZENSK, BREMEN 2002

image

LUCIA DI LAMMERMOOR, NOVI SAD 1983

image

MACBETH, BERLIN 1997

40

Let izkušenj

101

Število projektov

4

Zgoščenke

9

Prejetih nagrad

Kritike

... Ustvarila je izvrstno vlogo in se z njo trajno priporočila za nove projekte v velikih gledališčih. Njen glas v celotnem razponu zveni izredno zdravo; ima čvrsto jedro za vokalne udarce, zraven pa topel in bleščeč piano brez vibrata. Lahkota, s katero je obvladovala težke intervale, priča o njeni tehnični izvrstnosti ... (Janaček: Usoda - Mila - Semperoper Dresden - Das Opernglas, svibanj 1991.)


Novice

Kontakt

Pošljite mi sporočilo
E-pošta info@vlatkaorsanic.com